Socijalni radnici pomažu ljudima u prevladavanju socijalnih poteškoća. Do tih poteškoća može doći zbog zdravstvenih i porodičnih problema, siromaštva, nezaposlenosti, kriminala, ovisnosti o alkoholu i drogama, kao i zbog ratnih stradanja ili elementarnih nepogoda.

Oni nastoje kroz izravno savjetovanje i konkretnim informiranjem pomoći porodicama i pojedincima da prepoznaju svoje probleme, razmotre moguća rješenja te da ponajprije vlastitim snagama, odnosno mogućnostima, izađu s njima na kraj.

Socijalni radnici pomažu i pri takvim nepovoljnim situacijama kao što su teški konflikti u porodici, pa i zlostavljanje djece ili bračnog partnera. Oni su stručnjaci koji imaju uvid u službeno uspostavljene oblike pomoći, imaju pregled nad odgovarajućim ustanovama, privatnim i javnim službama i udrugama i znaju kako se pojedini oblici mogu ostvariti.

Socijalni radnici savjetuju maloljetnike koji imaju poteškoća u svojoj socijalnoj prilagodbi, a i one koji imaju ozbiljnih problema u školi. Savjetuju se i s roditeljima i nastavnicima da bolje identificiraju uzroke tih problema i izrade zajednički plan tretmana.

Roditelje djece sa poteškoćama u razvoju savjetuju kako da se brinu o njima. Sređuju pomoć i njegu u kući za invalidne osobe (npr. ako žive same ili prilikom bolesti roditelja maloljetne invalidne osobe i u drugim nepovoljnim okolnostima). Pomažu rješavati probleme koje imaju samohrani roditelji. Upućuju skrbnika ili sami pomažu riješiti probleme osoba koje nisu sposobne da same vode računa o svojim interesima, pa su zbog toga stavljene pod skrbništvo. Angažiraju se u traženju posvojitelja ili hraniteljskih obitelji, organiziraju smještaj u dom djeci bez roditelja, odnosno napuštenoj ili zanemarenoj djeci.

Ovo su samo neki primjeri opisa poslova i zanimanja socijalnog radnika. Ukoliko među našim pratiteljima imamo buduće studente socijalnog rada, budite slobodni da nas kontaktirate za sva pitanja i nedoumice o struci, putem naših stranica na društvenim mrežama ili e-maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

DJELATNOST

PREUZMI ZAHTJEV

ZAŠTITA DJECE

ZAŠTITA ODRASLIH

ZAŠTITA PORODICE

ZAŠTITA LICA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

CIVILNE ŽRTVE RATA

ZAŠTITA PORODILJA

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

MATERIJALNE POMOĆI