Situacija prijetnje zarazom COVID-19, samoizolacija, izolacija i druge mjere prevencije predstavljaju stres većini ljudi. Najčešće reakcije na stres su strah, ljutnja, bijes,tuga, zabrinutost i bespomoćnost.

Situaciju ne možemo promijeniti ali možemo raditi na sebi kroz smjernice u nastavku.

1. Pronađite podršku.

Porodici, radnim kolegama i prijateljima iznesite svoje probleme i saslušajte druge. Ako se osjećate usamljeno, komunicirajte s prijateljima putem društvenih mreža, a kada prevladavaju osjećaji s kojima se ne možete nositi, obratite se stručnjacima.

2. Bavite se fizičkom aktivnošću i pronađite aktivnosti u kojima uživate.

3. Pomažite drugima.

Jedan od dobrih načina za popravljanje raspoloženja jest pomaganje drugima.U Vašoj lokalnoj zajednici sigurno postoje osobe kojima je potrebna pomoć više neko ikad.

4. Ograničite informacije i vijesti koje dolaze do Vas.

Budite pažljivi s informacijama koje čitate na društvenim mrežama i drugim medijima. Ograničite vrijeme provedeno čitajući i prateći medije na 30 minuta dnevno.

5. Naučite nove stvari i izgradite rutinu.

Vrijeme će vam brže proći aktivirate li svoje misaone sposobnosti i naučite nešto novo. Posvetite se novom hobiju i oslobodite svoj kreativni potencijal.

Ukoliko se nalazite u situaciju u kojoj navedeni savjeti i smjernice ne pomažu, obratite se našem psihologu u Centru za socijalni rad Cazin na broj 037/316-746.

DJELATNOST

PREUZMI ZAHTJEV

ZAŠTITA DJECE

ZAŠTITA ODRASLIH

ZAŠTITA PORODICE

ZAŠTITA LICA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

CIVILNE ŽRTVE RATA

ZAŠTITA PORODILJA

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

MATERIJALNE POMOĆI